zaterdag 26 november 2016

Zwangerschap | Bijzondere dingen die ik leerde tijdens mijn zwangerschapscursus

Tijdens een zwangerschap zoek je vaak heel veel informatie op, zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent. Dat er nog veel dingen zijn waarvan je nog nooit hebt gehoord, dat blijft toch altijd. Zo hoorde ik tijdens mijn zwangerschapscursus nog een aantal bijzondere dingen waarvan ik nog nooit had gehoord. Ook ben ik ze niet tegen gekomen tijdens de "algemene" tips die je leest als je zoekt naar informatie over je zwangerschap. Of je er wat mee wilt doen of niet, dat moet je natuurlijk zelf weten, maar ik wilde je deze feitjes niet onthouden.

* Zuivelproducten belemmeren de opname van ijzer uit brood of groenten. Dus je kunt beter geen melk drinken bij je ontbijt of een schaaltje vla eten als toetje.

* Roken onder de afzuigkap heeft geen nut. De schadelijke stoffen uit de rook zakken juist naar de grond en stijgen dan weer op, waardoor je ze alsnog inademt. En je baby dus ook.

* Milkshakes worden afgeraden. Er kan de listeria bacterie in zitten die gevaarlijk is voor je kind. De apparaten waarin de milkshake inzit, zijn niet genoeg gekoeld om deze bacterie te doden. Ook in softijs kan deze bacterie zitten. Als het softijsapparaat vaak genoeg gebruikt wordt (denk aan de Mc Donalds), dan krijgt deze bacterie geen kans. Bij een plaatselijke snackbar is de kans dat de bacterie wel in het apparaat zit een stuk groter.

* Je kunt ook beter niet uit plastic flesjes drinken. In het plastic zitten hormoonverstorende stoffen die je via het drinken binnenkrijgt.

* Het is het beste dat je niet meer dan 2 stuks fruit eet per dag. Daarna worden de fruitsuikers omgezet in vetten die ook na je zwangerschap lekker blijven kleven. Dat willen we natuurlijk niet! Druiven en fruitsappen zoals jus d'orange bevatten veel fruitsuikers, waardoor je hier minder van "mag" eten of drinken.

* Je mag niet teveel groene (ijs)thee drinken. De werkzame stof in groene thee, polyfenol, blijkt een vernauwende werking te hebben op de Ductus Botelli (DB), het extra bloedvat van een ongeboren baby. De DB voorkomt dat het bloed van het hart naar de nog niet werkende longen van een ongeboren baby gaat en zorgt ervoor dat het direct in de grote lichaamsslagader terechtkomt. Wanneer het bloedvat vroegtijdig sluit, leidt dit tot verhoogde druk in de longen en een verdikking van de hartspier bij de foetus. Dit meldt de KNOV.

* Vitamine B3 kan helpen bij vermoeidheid. Deze vitamine zit vaak niet in de multivitamines voor zwangere vrouwen, dus mocht je last hebben van vermoeidheid moet je even op zoek naar een ander soort vitamine!

* Mocht je duizelig worden, dan helpt het om je kuitspieren flink aan te spannen. Doordat je je daar op focust, verdwijnt je duizeligheid in veel gevallen.

Heb jij zelf ook nog bijzondere feitjes die je niet altijd gelijk op internet tegen komt als je zoekt op informatie over een zwangerschap? Deel ze hieronder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...