zaterdag 19 november 2016

Ouderschap | Opmerkingen die je niet moet maken tegen een nieuwbakken moeder

Het moederschap... Vele boeken zijn erover geschreven en ook het hele internet staat er vol mee. Als je wilt, kun je alles opzoeken als nieuwbakken moeder. Overal is wel een antwoord op te vinden, er zijn altijd mensen die je kunnen helpen met je vragen. Daarom zit je er totaal niet op te wachten om ongevraagde adviezen te krijgen van mensen uit je omgeving. Als je iets wil weten, vraag je het zelf wel of zoek je het op. En raad eens? Er zijn altijd mensen die je juist wel ongevraagd advies geven. Over borstvoeding, flesvoeding, slapen of juist niet slapen, huilen of niet laten huilen, ritme kraambezoek, ga zo maar door. Als je net moeder bent geworden, lijkt het alsof iedereen een uitnodiging heeft gekregen om je maar zoveel mogelijk advies te geven. Daarom vandaag een artikel over opmerkingen die je niet moet maken tegen een nieuwbakken moeder."Bevat jouw moedermelk wel genoeg voedingsstoffen? Je baby drinkt namelijk wel heel erg vaak op een dag." Of "Krijgt je baby wel genoeg te drinken? Hij lijkt zo hongerig!"
"Ik denk dat je beter kan overstappen op flesvoeding, want dan slaapt je baby eerder door. Die gebroken nachten zijn ook geen doen!"
"Waarom geef je flesvoeding? Borstvoeding is het beste wat je je baby kan geven!"
"Als je je baby de fles geeft, verstoor je de hechting tussen jullie twee."


Stop met commentaar geven op de voeding. Nieuwe moeders kunnen daar heel onzeker van worden. Als moeder probeer je altijd de juiste keuze te maken voor je kind. En dat betekent soms dat je voor jezelf moet kiezen. Flesvoeding is niet altijd een vrijwillige keuze, soms is het een gedwongen keuze. Bijvoorbeeld omdat er te weinig melkproductie is, de baby te zwak is om uit te borst te drinken, je medicatie gebruikt waardoor je geen borstvoeding mag geven of omdat een moeder teveel afvalt door het geven van borstvoeding. Ook kan het zijn dat de moeder zelf helemaal geen goed gevoel heeft bij borstvoeding en daarom flesvoeding wil geven. Een baby heeft meer aan een ontspannen, gelukkige moeder dan een gestreste moeder die borstvoeding geeft "omdat dat zo hoort".

Ook met borstvoeding zijn er genoeg onzekerheden. Je weet niet precies hoeveel je baby drinkt, dus je moet afgaan op hoe je baby zich gedraagt en hoeveel natte luiers hij heeft. Als iemand dan continu zegt dat je baby vast niet genoeg te drinken krijgt, je moedermelk te weinig voedingsstoffen bevat of ze vinden dat je baby niet genoeg aan komt, kan dat ervoor zorgen dat je heel onzeker wordt. Jij kent je baby het beste, dus als je baby gewoon tevreden is, vertrouw er dan op dat hij genoeg heeft aan jouw melk! Twijfel je daarover, dan kun je altijd naar het consultatiebureau gaan om een keer extra te wegen en te kijken of jouw baby genoeg aan komt.

Baby's en kinderen lijken een zesde zintuig ervoor te hebben om zich op hun slechts te gedragen als er visite is. Dit zorgt natuurlijk voor nog meer ongevraagd advies. Ik heb weleens meegemaakt dat Elise het hele kraambezoek aan het huilen was en zodra ze de deur uit waren, prompt in slaap viel om de komende 5 uur niet meer wakker te worden. Advies over meer of minder voeding, laten huilen of niet laten huilen is dan helemaal niet van toepassing, aangezien ze zodra het weer rustig was haar normale gedrag liet zien.

"Ligt ze nog steeds bij jullie op de kamer? Nou maak je borst maar nat, dan wil ze straks niet meer op haar eigen kamer slapen!"
"Laat je haar tussen jullie in slapen? Pas maar op, straks is ze 12 jaar en slaapt ze nog tussen jullie in. Dat drukt een stempel op jullie intieme liefdesleven."
"Waarom slaapt ze niet in een wiegje naast jullie bed? Nu ligt ze helemaal zielig alleen op haar kamer"
"Laat je haar altijd in de box slapen? Dat is helemaal niet goed voor haar ruggetje!"
"Waarom ligt ze overdag alleen in haar kamertje te slapen? Dat is toch niet gezellig...."
"Geef je haar een speen voor het slapen gaan? Straks kan ze niet meer zonder"
"Ik zou haar een speen geven, dan valt ze een stuk rustiger in slaap"


Slapen is ook altijd een hot item waar iedereen een mening over heeft. Doe lekker waar je je goed bij voelt! Een baby heeft 9 maanden lang veilig en geborgen in de buik van de moeder gezeten en ineens worden ze gedropt in een koude, grote wereld waar veel geluid en licht is. Ik doe soms ook maar wat, slaap is belangrijk voor ons allemaal en als ze echt niet in haar wiegje wil slapen en wel naast mij in bed; nou dan is dat maar zo voor een nachtje! Morgen is er weer en nieuwe kans. Als baby's zo klein zijn, kun je ze nog niet verwennen en reageren ze heel primitief. Ik ben soms weleens 1,5 uur bezig geweest om haar in haar eigen bedje te laten slapen, kind helemaal overstuur. Ik haal haar eruit en binnen 5 minuten slaapt ze in mijn armen en kan ik haar alsnog in haar eigen bedje weg leggen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

"O elke baby heeft weleens een huiluurtje, lekker laten liggen hoor!"
"Je moet je baby laten huilen, daar worden ze sterk van."
"Ze huilt, pak je haar niet op?"

"Waarom geef je haar geen speen als ze huilt? Dan is ze tenminste stil"
 "Ik zou haar even wiegen of met de kinderwagen gaan wandelen, dan is ze zo stil!"

Elke baby huilt. De ene meer dan de andere, maar ze doen het allemaal. Hoe je daar als moeder op reageert, moet je helemaal zelf weten. Jij kent als beste de verschillende soorten huiltjes. Jij weet wanneer ze gewoon een beetje jammert voordat ze in slaapt valt en wanneer ze jammert en als je haar niet gaat troosten, ze overstuur gaat krijsen. Ik hou totaal niet van wiegen of gaan wandelen met een kinderwagen om een baby stil te krijgen. Juist omdat ze er dan aan wennen en je het altijd moet doen. Maar als iemand anders het geen probleem vindt? Lekker laten gaan! Iedereen heeft zijn eigen visie erop. Sommige ouders kunnen totaal niet tegen gehuil en staan bij het eerste geluidje gelijk bij hun kind, anderen laten hun baby gerust 10 minuten huilen voordat ze er naar toe gaan.

Nu is het wel zo dat hoe groter een baby wordt, hoe meer hij door begint te krijgen hoe hij aandacht kan krijgen. De eerste maanden is dit nog niet het geval, maar wanneer het wel begint; weet hoe je moet reageren. Hoe je het doet, moet je zelf weten, maar het is wel belangrijk om consequent te zijn. En dat je dus geen slaaf van je eigen kind wordt.

"Een baby moet maar gelijk mee in het ritme van de ouders, anders draait je hele leven om je kind."
"Je baby bepaalt de eerste tijd het ritme, je moet je daar echt op aanpassen."
"Ik zou haar echt overal mee naar toe nemen,
daar worden ze lekker makkelijk van."
"Ik zou haar bij oppas laten, anders leert ze het nooit dat je ook eens weggaat zonder haar."

"Als er kraambezoek komt, moet je haar bij iedereen op schoot laten zitten hoor. Anders worden ze zo eenkennig."
"Als er kraambezoek komt, beperk dan het op schoot zitten bij iedereen. Dat is veel te vermoeiend, daar raken ze overprikkeld van."


Ritme en kraambezoek komt ook vaak voor als onderwerp voor ongevraagd advies. De drie R's (rust, regelmaat en reinheid) zijn inderdaad belangrijk, maar je kunt het op verschillende manieren interpreteren en invullen. Rust in de zin van: weinig prikkels, een veilige omgeving. Regelmaat in: op vaste tijdstippen bepaalde handelingen doen (en in paniek raken als je schema wordt omgegooid door iets onverwachts...). Reinheid in: alle bacteriën vermijden, alles elke keer uitkoken, iedereen blijven verplichten de handen te wassen.

Maar je kunt het ook interpreteren als;
Rust: mama in de buurt, zorgen dat je kind niet overprikkelt raakt en na een druk moment (kraambezoek) zorgen voor een rustmoment voor je baby (bijvoorbeeld laten slapen of in jouw armen tot rust laten komen)
Regelmaat: bepaalde handelingen vertrouwt maken. Een vaste volgorde in activiteiten aanhouden. Als het een uur later is dan normaal? Geen probleem, dan sla je toch een activiteit over? Als je baby maar weet wat hij kan verwachten bij een bepaalde activiteit. Dus uitkleden, in badje, aankleden, voeden, slapen. Of juist voeden, uitkleden, in badje, aankleden, slapen. Je baby weet dat hij na het badje lekker kan slapen. Snel in bad doen voordat je de deur uit moet voor visite is dan dus niet handig.
Reinheid: Zorgen voor hygiëne, zonder dat je daarin overdrijft. We leven niet in een steriele wereld en dat kun je dus ook niet creëren voor jouw baby. Gebruik hierbij je gezonde verstand.

Tussen deze twee voorbeelden zitten nog vele variaties. Je kunt ze altijd op je eigen manier invullen, als jij je er maar goed bij voelt. Eigenlijk is dat altijd het sleutelwoord: Zorg dat jij je er goed bij voelt, dan kun je het eigenlijk nooit fout doen. Elke moeder wil het beste voor haar kind en zal daar dan ook naar handelen.

Bovenstaande opmerkingen zijn allemaal voorbeelden van dingen die je beter niet kunt zeggen. Vragen hoe het gaat kan altijd. Soms vraagt een moeder dan zelf om advies. Dan kun je gerust advies geven en vertellen hoe jij het hebt gedaan. Moeders die vragen hoe het gaat en als je dan iets zegt en dat ze zeggen: "Ja dat deed mijn kind ook." Of "O, doet die van jou dat nog niet? Die van mij deed dat toen allang!" Alsjeblieft stop daarmee. Het is geen competitie en moederschap wordt vaak wel tot een competitie gemaakt. Daarmee kun je een moeder net zo onzeker maken als met bovenstaande opmerkingen.

Iedere moeder is trots op haar eigen kind en wil dat graag delen met de wereld. Bespaar alleen de nieuwbakken moeder jouw verhalen. Dat komt later wel, als haar kind wat groter is. En dan hoef je je kind nog niet met hare vergelijken. Vooral als er wat leeftijdsverschil tussen zit; bespaar haar dan die vergelijking! Praat over hoe jouw kleintje nu is, wat hij nu kan en hoe hij zich nu ontwikkelt. Dan voorkom je het gevoel van concurrentiestrijd wie zijn kind beter, sneller en slimmer is. De concurrentiestrijd gaat namelijk toch nooit gewonnen worden, want elke moeder vindt haar kind het beste!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...