dinsdag 4 september 2012

Inspiratie: Cavalier King Charles Spaniel

Zoals jullie vast wel op mijn blog hebben gezien, hebben wij een hondje, Ramani. Ramani is een Cavalier King Charles Spaniel oftewel een Cavalier. Jullie zien haar regelmatig voorbij komen in de foto's bij My Lovely Life. Ramani is nu 5 jaar, maar we hebben haar niet vanaf pup. Dit kwam omdat onze moeder eerst geen hond wou, uiteindelijk wel, maar dan geen pup. Wij zijn namelijk niet altijd thuis en een pup kun je niet alleen laten. Hierdoor is onze keuze gevallen op een herplaatser, een hondje dat een nieuw huis zoekt. We zijn actief gaan zoeken, maar veel hondjes vielen af. Een raar verhaal waarom het hondje weg moest, heel waaks of te ver weg om te kunnen bezoeken. Uiteindelijk zijn we bij Ramani terecht gekomen, een hondje dat op alle ziektes die vaak voorkomen bij Cavaliers getest, in onze eigen woonplaats. Haar eigenaresse fokte niet meer met haar en vanwege persoonlijke omstandigheden die ik hier niet ga vermelden, had ze honden teveel en wou ze van 4 naar 2 honden. Tussen Ramani en ons klikte het gelijk en af en toe gaat Ramani nog een dagje naar haar oude bazinnetje, omdat die haar toch wel heel erg mist. Om een lang verhaal kort te maken, vandaag wil ik jullie laten kennismaken met dit geweldige ras.


Cavaliertjes zijn bijzonder sociaal en ik vind ze ook heel erg schattig eruit zien. Er zijn vier kleurslagen: tricolour (zwart met bruin en wit), blenheim (bruin met wit), black and tan (zwart met bruin) en ruby (helemaal bruin/oranjebruin). Een ruby hoort officieel geen wit te hebben, toch hebben veel ruby's toch een beetje wit, dit is helemaal niet erg. Als je een hondje wil dat aanhankelijk is en lekker bij je op schoot wil gaan liggen, dan past de Cavalier waarschijnlijk ook bij jou.Blenheim of tricolour pups worden geboren met heel veel wit tussen de ogen, hoe ouder ze worden, hoe meer dit wegtrekt. Dit zie je hieronder al gebeuren. Soms blijft er alleen een heel klein streepje wit over, maar soms ook wat meer wit. Vooral bij de blenheim komt het voor dat er nog best wat wit tussen de ogen zit, bij een tricolour wordt het meestal heel veel minder.Cavaliers kunnen ook goed overweg met andere dieren, als je ze duidelijk aangeeft wat mag en wat niet mag en ze tijd geeft om te wennen. Ramani werd eerst helemaal gek als de hamster in haar kooi liep, nu   kijkt ze af en toe wel, maar springt niet meer bovenop de kooi enzo. 
Cavaliers zijn ook geschikt voor oudere mensen, omdat ze niet hele einden hoeven te lopen. Dit betekent niet dat ze dit niet kunnen hoor. Ga niet ineens uren wandelen als je hond dat niet gewend is, maar bouw het op. Met warm weer hebben Cavaliers het snel warm, dit komt door hun korte neus. Ga dan geen einden lopen met je hond en hou in de gaten dat hij niet te lang hijgt. Doet hij dit wel, probeer hem dan af te koelen door bijvoorbeeld een natte koude handdoek over hem heen te leggen. Maar voorkomen is beter dan genezen!
Voor meer informatie over de Cavalier en de ziektes die het ras bedreigen, ga naar http://www.cavalierclub.nl/. Bedenk je wel dat elke hond anders is en van de rasstandaard kan afwijken. Ramani is vrij klein, maar er woont ook een Cavalier in de straat verderop die aardig groot is. Zo kan het natuurlijk ook qua karakter verschillen, al wordt het karakter grotendeels gevormd door de opvoeding. Koop niet impulsief een hond, denk goed na, doe je huiswerk en koop vooral geen hond bij een broodfokker. Laat je informeren en lees je in. Op http://cavalierpage.com/ vind je veel informatie, maar ook persoonlijke verhalen en lees je wat Cavalier-gerelateerde ziektes met mens en hond doen.

Kende jij de Cavalier al en wat vind je van het ras? Heb je zelf een hond of ben je meer een kattenmens?

2 opmerkingen:

  1. Volgens mij zijn foto nummer 3 & 4 Charmy, de inmiddels al een tijdje overleden hond van Voe (Emilie Nereng)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier moet ik het antwoord schuldig op blijven, ik heb ze van weheartit opgeslagen

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...